Objavljena knjiga “Vek Loznice”: Istorija Loznice među koricama

loznicki oglasi 09/03/2020 Nema komentara

Objavljena knjiga “Vek Loznice”: Istorija Loznice među koricama

Lozničanin Radomir Rajo Stanimirović, istaknuti sportski i društveno-politilki poslenik loznički, sa grupom koautora, stalnih i povremenih saradnika, pripremio je knjigu “Vek Loznice”, koja svedoči o ovdašnjem fudbalskom klubu sa Štire, koji je osnovan davne 1919. godine, koja je, upravo, ugledala svetlost dana, a promovisana je, pored ostalog, u Sportskom centru “Lagator”, gde su zaslužnim saradnicima uručeni njeni primerci i zahvalnice.

Stanimirović je bio autor i monografije o lozničkim “zelenim”, čije je ime deo uticajne (su)lude, desvedesetih, privremeno bilo preimenovano u “plavo”, povodom 90 leta postojanja.Ove dve knjige, u istinskom smislu, predstavljaju celinu stogodišnje istorije kluba, kako je autor, vrsni fudbalski znalac i darovit posaca, i želeo.U godini kada je klub ušao u drugi vek postojanja u Loznici se očekuje izgradnja stadiona po standardima UEFA.

Baš zato što iz nepoznatih razloga nije svečano veliki jubilej Loznice, miljenika grada i kraja, ali i ljudi iz dela Republike Srpske, monografija je nešto što je, kako kaže bivši fudbaler Aleksandar Aco Lečić, “nešto što je divno zaokružilo bogatu istoriju, ukazujući na zasluge svih onih od prvog dana do današnjih dana”.

– Moj otac, Jovan Lečić bio je i predsednik opštine, koji je brinuo o klubu, i predsednik kluba i igrač, a brat Živan je bio vrhunski fudbaler, pa je deo istorije našeg kluba i deo istorije naše porodice i familije. -Slično su ovekovečeni i mnogi drugi, niko nije izostavljen, Radomir Stanimirović je uložio, zaista, veliki napor, a njegovi saradnici i koautori mnogo manji, ali im svima, od srca, hvala.

Za izveštavanje sa utakmica Loznice i saradnju na monografiji predsednik kluba, Vlastimir Lukić, i Radomir Stanimirović, autor monografije dali su, pored ostalih, zahvalnicu našem listu, našem dopisniku iz Loznice, Vladimiru Mitriću i, posthumno, preminulom fotoreporteru “Novosti”, Branislavu Backoviću.

Podelite sa prijateljima:
Kategorija : Kultura
Ključna reč ili fraza :